Ontdek of je baan echt bij je past: Een diepere duik in 'De drie symptomen van een rotbaan'

Als je een IT'er bent en iedere ochtend opstaat met het gevoel dat je iets moet doen waar je helemaal geen zin in hebt, is een signaal dat het tijd is voor zelfreflectie. De impact van vastzitten in de verkeerde baan gaat verder dan de werkplek - het dringt door tot in alle gebieden van je leven. Werken met als enige doel om financieel rond te komen, is iets wat al lang achterhaald is. 

Toch durven we vaak niet eerlijk te zijn met onszelf. Niet alleen de angst voor financiële risico’s, maar ook loyaal willen zijn, erbij willen horen en geen confrontaties aangaan, zorgen er voor dat we er toch maar voor kiezen om elke dag een compromis met onszelf te sluiten.

Maar is dit niet wat iedereen ten diepste wil, een baan die niet alleen aansluit bij je vaardigheden, maar ook bij je passies en waarden. Wij hanteren altijd drie pijlers om te ontdekken of je baan past bij het seizoen waar je in zit, namelijk waardering, erkenning en voldoening. Patrick Lencioni gebruikt hier iets andere termen voor: anonimiteit, irrelevantie en onmeetbaarheid. In dit artikel nemen we je mee in de wijsheid van zijn bestseller, zodat je kunt bepalen of je wel op de juiste plek zit.

Symptoom #1 - Anonimiteit: De Stille Strijd

Het gevoel van anonimiteit op de werkvloer kan verlammend zijn. Als je merkt dat jouw bijdragen onopgemerkt blijven, je geen erkenning ontvangt voor je inzet, dan is dat een duidelijk teken dat je mogelijk niet op de juiste plek zit. Wanneer je inspanningen onopgemerkt blijven en je unieke bijdragen vervagen naar de achtergrond, is het een teken van anonimiteit. Een betekenisvolle baan omvat niet alleen het uitvoeren van taken, maar ook het voelen van de impact die je hebt op het grotere geheel.

Symptoom #2 - Irrelevantie: De Puzzelstukjes Verbinden

Het tweede symptoom van een miserabele baan, volgens Patrick Lencioni, is irrelevantie. Dit betekent dat werknemers worstelen met het zien van de relevantie van hun taken in het grotere geheel van de organisatie. Een gevoel van betekenis en doel ontbreekt, wat kan leiden tot een gebrek aan motivatie en tevredenheid. Jij floreert wanneer je begrijpt hoe je dagelijkse inspanningen bijdragen aan bredere bedrijfsdoelen. Wanneer deze verbinding ontbreekt, kan het werk eentonig worden en de algehele werkervaring onbevredigend maken. Als jouw dagelijkse sleur geen gevoel van doel of verbinding met bredere organisatiedoelen biedt, is het tijd om je professionele carrière opnieuw uit te lijnen.

Symptoom # 3 - Onmeetbaarheid: Het Ontbrekende Meetlint

Het derde symptoom van een rotbaan is onmeetbaarheid. Dit betekent dat werknemers geen duidelijke maatstaven hebben om hun vooruitgang of bijdrage te meten. Zonder meetbare doelen en successen wordt het lastig voor werknemers om hun impact te begrijpen, wat de motivatie kan ondermijnen. Het ontbreken van een meetlint voor prestaties kan leiden tot een gevoel van doelloosheid en stagnatie, waardoor het werk een sleur wordt zonder zichtbare groei.

Vooruitgang stimuleert motivatie, en zonder een duidelijke maatstaf voor je prestaties kan werk een inspiratieloze routine worden. Beoordeel of jouw baan een tastbare manier biedt om succes en groei te meten. Als jouw inspanningen eindeloos lijken zonder zichtbare mijlpalen, kan dit een indicatie zijn dat je potentieel onderbenut blijft.

Tijd voor actie: Drie componenten voor professioneel geluk

Ontdekken of jouw huidige baan aansluit bij je aspiraties vereist allereerst eerlijke zelfreflectie. Het is makkelijk om jezelf voor de gek te houden en jezelf (en je omgeving) te overtuigen dat je wel prima zit. Maar als je drie componenten toevoegt aan je leven, is het slechts een kwestie van tijd voordat je stappen zet naar een leven met echte voldoening, waardering en erkenning.

Nadat je hebt besloten eerlijk te zijn en de tijd te nemen om te ontdekken of je op je plek zit, is een tweede component nodig: gezonde eigen waarde. Als mensen hun talenten en vaardigheden inzetten zonder de juiste waardering, is dat een teken dat ze zichzelf nog niet op waarde schatten. Door er voor te kiezen om jezelf als waardevol te zien, kun je veel sneller zien of je jezelf wellicht tekort doet.

De belangrijke component die nu nog nodig is, is moed! Moed is dus niet het ontbreken van angst, maar de vastberadenheid om stappen te zetten zonder angst je te laten intimideren. Wellicht durf je de confrontatie niet aan, vind je het spannend om financiële risico’s te nemen, of wil je bekend staan als loyaal en trouw. Maar door kleine stapjes te zetten, zul je als snel merken dat die intimiderende stemmen steeds zachter worden.

Zet vandaag nog een klein stapje naar professioneel geluk. Doe onze carrière-check en zie direct of je nog op de juiste plek zit. Wil je daarna nog verder in gesprek over mogelijke stappen, dan kun je zonder enige verplichting contact met ons opnemen. Mensen lanceren in hun bestemming, dat is onze passie!


Doe de IT carrière-check